Σπουδές & διδακτικό έργο

Η Δρ Δανάη Δεληγεώργη σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αμερική, αποκτώντας πτυχίο ΜΑ in Gifted Education and Support Emotional Needs από το Northeastern Illinois University, στο Σικάγο, όπου παρέμεινε για αρκετά χρόνια και εργάστηκε, έχοντας ως αντικείμενο την καθοδήγηση και στήριξη χαρισματικών παιδιών και ενηλίκων.

Το 2022 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

  • Διαθέτει εκπαίδευση και πιστοποίηση ως σύμβουλος/συντονίστρια ομάδων γονέων χαρισματικών και ταλαντούχων παιδιών από τον οργανισμό SENG (Social and Emotional Needs of the Gifted)

  • Είναι από τους λίγους στην Ευρώπη και η μόνη στην Ελλάδα που διαθέτει πιστοποίηση από τη Linda Kreger Silverman, Ph.D., και το Gifted Development Center (GCD) για την Αναπτυξιολογική Αναγνώριση Oes

  • Διαθέτει διεθνή πιστοποίηση και έγκριση για την χρήση του World Game ως εργαλείου μέτρησης και αξιολόγησης.


Από το 2010 έως και το 2015, χρονιά κατά την οποία επέστρεψε στην Ελλάδα,  συνεργαζόταν με την Ελληνοαμερικανική Ακαδημία στο Σικάγο.

Το 2019 συνεργάστηκε με το ΙΕΚ Μορφή – ΚΕΠΑΝΣΗ στο Ηράκλειο Κρήτης, πραγματοποιώντας σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευτικών, καθώς και ομιλίες για τη Χαρισματικότητα προς γονείς και εκπαιδευτικούς.

Από το 2020 διδάσκει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της εφηβιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το μάθημα «Εισαγωγή στη χαρισματικοτητα».

Πραγματοποιεί σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και επαγγελματιών υγείας με θέμα τη χαρισματικότητα και τις νευροαποκλίσεις.

Έρευνα & Συγγραφή

Γνώση, εξέλιξη, καινοτομία. Σταματούν ποτέ; Για τη Δρ. Δεληγεώργη, κατηγορηματικά όχι. Συλλέγει εδώ και χρόνια εμπειρικά δεδομένα, εξετάζει τις υποθέσεις υπό διαφορετικές επιστημονικές σκοπιές και προάγει τη γνώση στο πεδίο της με ερευνητικό έργο που αγκαλιάζεται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Από το 2012 έως και σήμερα, είναι η συντάκτρια του επιστημονικού ενημερωτικού δελτίου της Αμερικάνικης Εθνικής Ένωσης για τα Χαρισματικά Παιδιά NAGC (National Association for the Gifted Children), το «Conceptual Foundation».

To 2018 επιλέχθηκε να είναι μεταξύ των 29 ειδικών από όλον τον κόσμο που συμμετείχαν στο e–book «Helping Gifted Kids Thrive – Insights from experts», σε επιμέλεια της Tina B. Harlow. (Expert ebook download link)

Τον Οκτώβριο του 2020 εξέδωσε το βιβλίο “Χαρισματικότητα: Σημειώσεις Ι”, που αποτελεί έναν χρήσιμο και κατανοητό οδηγό για γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς και κάθε αναγνώστη που θέλει να έρθει σε επαφή με τον αθέατο κόσμο της χαρισματικότητας.

Από το 2015 έως τον Ιούνιο του 2018 σχεδίαζε και συντόνιζε ως επιστημονικά υπεύθυνη Προγράμματα Εκπαίδευσης Χαρισματικότητας και Υψηλών Δυνατοτήτων για την Ελληνική Mensa, ιδρύοντας παραρτήματα σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή.

Το 2017 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τη Χ.Α.Ν.Θ., ως δημιουργός και συντονίστρια του πρώτου Καλοκαιρινού Προγράμματος Εκπαίδευσης Χαρισματικότητας σε Κατασκήνωση. Έως σήμερα, η συνεργασία με τη Χ.Α.Ν.Θ. συνεχίζεται και έχει διευρυνθεί, με τον συντονισμό προγραμμάτων εκπαίδευσης Χαρισματικότητας, για παιδιά ηλικίας 4-13 ετών, καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

Έχει επίσης αναλάβει την εκπαίδευση του προσωπικού της Χ.Α.Ν.Θ. (Ομαδαρχών κ.άλ.). Αντιστοίχως, αναπτύσσει στενές συνεργασίες με οργανισμούς και φορείς (π.χ. Ελληνογερμανική Αγωγή) που την καλούν και για τους οποίους σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων αναγκών των μαθητών ή του εκπαιδευτικού και άλλου ενήλικου ανθρώπινου δυναμικού τους.

Το 2017 συνεργάστηκε με τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα» ως δημιουργός και επιστημονικά υπεύθυνη για το γνωστικό και ψυχοπαιδαγωγικό κομμάτι τού προγράμματος της κατασκήνωσης «Elpida Youth Summer Camp», του πρώτου κατασκηνωτικού προγράμματος για παιδιά με καρκίνο στην Ελλάδα.

Συνεργασίες

  • Η Δρ Δανάη Δεληγεώργη και το Κέντρο Ανάπτυξης Νόησης «Φ» βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τον Σύνδεσμο Gifted Children Denmark, διδάσκοντας –μεταξύ άλλων– στις Κατασκηνώσεις Family Children Camp και Teen Summer Camp at Denmark.

  • Επιστημονική συνεργασία με το Gifted Institute στη Δανία.

  • Δημιούργησε και είναι επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος που αφορά στις κοινωνικές και συναισθηματικές ανάγκες των εφήβων στο Summer Camp της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

  • Συνεργάστηκε με το Σχολείο ΔΕΣ (Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο), με σκοπό την επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού πάνω στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χαρισματικών παιδιών.

  • Το Τμήμα ΑΧΕΠΑ “ΟΡΦΕΥΣ” HJ-20 της Κομοτηνής έχει αναλάβει ως Χορηγός επικοινωνίας των Προγραμμάτων Εκπαίδευσης Χαρισματικότητας & των Προγραμμάτων Ανάπτυξης Ταλέντου της Δρ. Δεληγεώργη στην Κομοτηνή και όλη τη Θράκη, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάπτυξης Νόησης «Φ».

Φ Κέντρο Ανάπτυξης Νόησης

Το Φ Κέντρο Ανάπτυξης Νόησης Φ, ιδρύθηκε το 2018 από τη Δρ. Δεληγεώργη, ως απάντηση στην ανάγκη ύπαρξης διαφορετικής υποστηρικτικής προσέγγισης στο πεδίο της χαρισματικότητας και των νευροαποκλίσεων. Σε μια εποχή όπου η μοναδική παρέμβαση ήταν η γνωστική “υπερφόρτωση” των παιδιών, το Φ εστίασε στις συναισθηματικές και κοινωνικές ανάγκες των χαρισματικών, δημιουργικών και νευροαποκλινόντων ανθρώπων, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η ομάδα του Φ προέρχεται από διάφορα επιστημονικά πεδία και είναι εκπαιδευμένη από τη Δρ Δεληγεώργη. η οποία είναι επιστημονικά υπεύθυνη όλων των δράσεων του Κέντρου.

Ομιλίες - Διαλέξεις - Προάσπιση δικαιωμάτων

Η Δρ. Δανάη Δεληγεώργη δίνει πάντα το παρόν όταν πιστεύει ότι υπάρχει μια σκέψη, μια ιδέα, μια γνώση άξια να μοιραστεί, ικανή να αφήσει τον κόσμο λίγο καλύτερο απ’ ό,τι ήταν πριν. Οι ιδέες άλλωστε γεννιούνται για να διαδίδονται και οι γνώσεις για να μοιράζονται γενναιόδωρα.

Για τους ίδιους λόγους παραχωρεί συνεντεύξεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας το κοινό για θέματα ψυχικής υγείας. Κι όχι μόνον. Προασπίζεται σθεναρά τα δικαιώματα συνανθρώπων μας που αδικούνται ή περιθωριοποιούνται εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους.

Gifted World Experience

‘Έχοντας παραστεί σε αμέτρητα συνέδρια, είτε ως μέρος του κοινού, είτε ως ομιλήτρια, η Δρ Δεληγεώργη αποφάσισε να διοργανώσει ένα πρωτοποριακό συνέδριο όπου η ανθρώπινη εμπειρία βρίσκεται στο επίκεντρο, ενισχύοντας τους παρευρισκόμενους όχι μόνον γνωστικά, μέσω διαλέξεων, αλλά κυρίως βιωματικά, μέσω της συμμετοχής τους σε ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες που δίνουν το έναυσμα για αυτοεξερεύνηση και αυτοβελτίωση.

Το Gifted World Experience καταφέρνει να ενώσει κορυφαίους ειδικούς στο πεδίο των νευροαποκλίσεων από όλον τον κόσμο.